Hur arbete värderas.

Vi är alla välmedvetna om hur arbete värderas olika, att olika arbeten ger olika lön.

Det intressanta uppstår när man jämför värderingsgrunderna, något facket borde syssla mycket mer med då det finns vissa intressanta kopplingar till hur chefer bedömmer sig själva.

Som chef så använder man ofta argumenten att man måste ställa upp när det behövs, att arbetet avgör när du måste jobba. Så är det för många andra också, jag kan inte gå hem om från jobb om det blivit en försening någon annan stanns, om vi gjuter och måste bli klara med det vi gör, det går helt enkelt inte att avbryta utan stora kostnader som följd.

Visst jag får betalt för övertid, men personligen så skiter jag i dom pengarna, jag åker hellre hem, men det kan jag inte, med andra ord så tycker jag det är rimligt att jag har en bra lön för att kompensera för den risken, då det inte är helt ovanligt att jag måste jobba över pga problem på ställen jag inte har kontroll över.

Att man reser i arbetet är ett annat argument som brukar ge chefer högre lön, att man är borta från familjen. Personligen så har jag svårt att planera mitt liv utanför jobbet längre fram än sex månder då jag inte vet var jag jobbar längre fram…dvs det blir svårt att köra barn till olika idrottsaktiviteter osv, eller som nu, jag är hemma sen, hinner knappt umgås med barnen innan dom skall lägga sig osv.

Min favorit är dock att man som chef hänvisar till att man uppifrån förväntar sig att man leverar ett visst resultat, vilken verkligehet tror dom att vi längre ner på stegen befinner oss i, vi har ständigt dom förväntningarna på oss, i byggsvängen som jag jobbar i är det dessutom så att vi som yrkesarbetare får betala för chefernas fel, att vår ackordslön kan påverkas av beslut som andra tar, vi betalar helt enkelt för andrad misstag.

Nu har jag iofs ingenting emot ackorslön, det ger mig bra pengar nu. Men som gammal chef så inser jag att det utgör en begränsning för företaget, inbyggda fel premieras med nuvarande system, utveckling bromsas osv.

Överlag så tycker jag det är intressant när man disskuterar lön och hittar på ursäkter för att betala en lön istället för att gå till vad det faktiskt handlar om, vad är folk beredda att göra för en viss summa pengar.

För att göra det enkelt, jag kan inte tänka mig att göra mitt jobb för mindre pengar än vad jag har nu, de uppoffringar jag får göra är helt enkelt inte värt det om jag inte tjänar bra. Det är inte värt att frysa skiten ur sig på vintern för en lägre lön, det är inte värt att förstöra kroppen för en lägre lön.

Fast det största problemet när det gäller chefer och produktionspersonal är att dom är för långt borta från varandra, konsekvenserna av beslut märks helt enkelt inte, det påverkar inte ens omgivning.

När lösningen på problem ligger länger upp i organisationen så tenderar det till att inte leda till något, framför allt inte om det upplevs som mer jobb för dom.

Det innebär inte att vi på ”golvet” inte skall jobba annorlunda, men det innebär att man måste förändra hela vägen och inte bara jaga dom längst ner.

Jag känner att vi är påväg åt helt fel håll, att vi går tillbaka till något som inte är effektivt, som helt enkelt gör våra företag sämre och mindre produktiva.

Vet inte riktigt vad jag vill ha sagt, men som det ser ut nu så skrämmer utvecklingen mig.

//Herr S

 

 

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Hur arbete värderas.

 1. kloktok skriver:

  Vet inte riktigt vad du vill ha sagt?
  Inte jag heller… 😉
  Jag ser dock att i vissa branscher går utvecklingen mot arbetskraftsinvandring. Det finns många européer som vill ha och tar jobb som inhemska svenskar ratar och till en mycket lägre lön än någon inhemsk svensk skulle acceptera dessutom. Vissa kallar det lönedumpning andra kallar det fri konkurrens på arbetsmarknaden…

 2. kao skriver:

  Om de ‘längre ner på stegen’ skulle få mer inflytande , vara med på möten och få påtala fel och brister, komma med förslag till förbättringar etc etc, så tror jag det skulle fungera mycket bättre på ett företag. Högsta hönset ska heller inte ha en lön som är 2-3-4 ggr högre än de som utför själva hantverket. (Som du skrev) om det blir fel, att det gnisslar någonstans i maskineriet tar de ju ändå inte ansvar. Svenska chefer är ju mästare på att skylla ifrån sej tills det knappt ens ”bidde en tumme” kvar.

  Kao

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s