När lät vi politikerna slippa sitt ansvar?

En del saker retar mig, att det skall vara så dyrt med bostäder är en sådan sak, en annan sak är att vi får så dålig vård, dåliga skolor osv.

Nu handlar debatten oftast om hur dåliga privata företag är på att ta sitt ansvar för byggande, hur mycket dom utnyttjar vården för vinst, samma sak med skolan.

Men ju mer jag läser om det hela så inser jag att det är politikerna som inte tar sitt ansvar, till och med är en stor del av problemet.

När det gäller billiga bostäder så verkar det bara vara något man pratar om men isjävla verket motarbetar genom sina beslut. Markpriserna hålls höga, något som i sin tur gör att att man måste bygga ”fint” för att kunna göra en vinst när man bygger.  Skulle man bygga billigt med de markpriser som råder i många kommuner så blir den kostnaden orimligt hög, det blir helt enkelt väldigt lite pengar kvar till att bygga. Att markpriset skulle bli 20-40% av totalkostnaden per kvadratmeter är inte rimligt om man skall investera i hyreslägenheter med rimlig hyra gör ju att det inte blir intressant att bygga den typen av fastigeter, det blir helt enkelt inga pengar över att bygga för.

Att man från politisk håll bara ser på blivande skatteintäckter, där man vill ha in folk med hög inkomst och inte låter någon annan ta hand om dom med mer normal inkomst.

Samtidigt så leder detta till ett underskott på bostäder, något som gör att man kan göra enorma vinster på byggandet, eller rättare sagt, man kan göra enorma vinster på att sälja vidare det man byggt, där marginalerna blir enorma. Det är inte själva byggandet som generar pengar utan försäljningen av fastigheten.

 

När det gäller vården så ställer man bara krav på att det skall vara billigt, någon diskussion om vad man vill ha för vård verkar mest vara något som man pratar om men inte ställer några krav kring. Att använda lagen om offentligupphandling är något kommuner är extremt dåliga på, att ställa krav och att se till att dom följs är något man inte verkar vilja göra eller ha kompetens kring.

Men det är klart, med rådande system så är man ju duktig på att få in pengar och spendera lite av dom, ja åtminstånde på sånt som betyder något.

Frågan jag ställer mig är när vi lät politkerna slippa undan sitt ansvar, när vi blev så lata att vi inte ställer krav på dom som skall förvalta våra pengar.

Uppenbarligen är det mycket som inte fungerar, men ingen av oss verkar vara intresserade av att få en lösning på problemen, vi accepterar bara saker, som om det skulle vara en naturlag.

 

//Herr S

 

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till När lät vi politikerna slippa sitt ansvar?

 1. Vår blogg skriver:

  Godmiddag Herr S
  Tack för besöket i vår blogg. 🙂

  Detta är ju ett problem som knappast går att ändra på.
  Mycket intressant inlägg, men med risk för att det blir massor med politiska inlägg och vart/vad sådana kan kan leda till vet vi ju 🙂
  Men man kan ju försöka vara lite mer allmän i frågan och börja så som att hela systemet måste ändras tror jag. Det har blivit alldeles för stora och många klyftor i samhället och något som måste bort först är hedge fonderna. ( De som är riktiga hedge fonder)!
  http://www.mappis.se/hedgefond/
  Så som människan alltid har varit, så är hon sig själv närmast och till nästan vilket pris som helst. Likt ett rovdjur.
  Stora ägare i olika riskkapital bolag, har aldrig och kommer aldrig att göra något som inte ger vinst. Ger dessa en hand eller ett arbete till någon så ska man tjäna extra på det. Ingenting är ideellt eller på annat sätt heligt utan att man i slutänden ska tjäna en slant till sina ägare.

  Jag tror att våra politiker har varit inne i korridorerna för länge, glömt bort vanliga människors behov och leverne. De förstår inte att människor består av kött och blod längre, utan vi ses nog mer som hubotar. (Hubotar, se kl 21 i kväll på ettan 🙂 http://www.tv.nu/p/12021921002200svt1–p

  Det bor 1,2 miljoner människor i Norrland idag, städerna blir mer och mer trångbodda.
  Det ska trängas ihop fler och fler på allt mindre områden och kan vi inte få politikerna att förstå att det måste få finnas riktiga företag även ute i landsbygden så att människor kan arbeta på orten där man bor. Det fungerar inte att ge dem löjliga amu uppdrag eller fas 3 arbeten längre.

  Vi måste få politikerna att förstå att en välmående landsbygd är en levande sådan.
  Ja, fast det var bara en bit av allt. Det som måste göras är att kräva att de lyssnar och meddela att sker inget nu, så kommer det bli uppror med allt vad det innebär.

  Det kokar redan i leden.
  Så nu har jag startat 😉
  / Urban

 2. kloktok skriver:

  Min upplevelse av det hela är att politiker idag är inte intresserade av att verka ”för allmänhetens bästa” utan är mer intresserade av att skaffa sig egna fördelar med att vara politiker. Många politiker är heller inte förankrade i verkligheten eller kapabla till att se orsakssamband mellan egna beslut och verkligt utfall.
  Som tillhörande ”allmänheten” känner Kloktok uppgivenhet inför att försöka påverka. Min röst är bara intressant vart fjärde år… Å det är ett problem med politikerförakt, eftersom allt är politik egentligen… men visst, jag håller absolut med! Vi behöver dunka näven i bordet och ställa mer krav på folkvalda politiker. Att de verkar i sann demokratisk anda och tar ansvar för det gemensamma, som finansieras med våra skattepengar och att det blir gjort med kvalitet!

 3. Henrico skriver:

  Jag reflekterar över Kloktoks sista mening.

  Jag är inte så säker på att vi skall fortsätta låtsas som att våra politiker faktiskt är kapabla att ta ansvar för det gemensamm, som finansierats med våra skattepengar och att det blir gjort med god kvalitet.

  Historien, långt tillbaka, visar i alla fall för mig att de faktiskt inte klarar av det. Varför då fortsätta ge dem det förtroendet, när vi ser att de gång på gång misslyckas?

  Just det resonemanget för mig att tänka på exempelvis a-kassan, hur den bildades en gång i tiden, när varje ensklid individ hade kontroll över sin egen försäkring (i solidaritetens namn) men nu, när 90 % av ersättningarna finansieras via gemensamma skatter undrar i alla fall jag hur vi kunde vara så dumma att vi lämnade ifrån oss det personliga ansvaret till det offentliga. Det offentliga som jag tycker verkar mera intresserade att ta vara på skattepengar än till de människor som försäkringen gäller.

 4. kloktok skriver:

  He, he… Henrico har alldeles rätt i att Kloktoks ”sista mening” är på tok för naiv. 😀
  Jamen, så tillhör jag ju också den ironiska generationen. 😉
  Det är förkastligt att fortsätta ”lita” på politiker. Om man nu någonsin har gjort det. 😉 Politikerna har ju i egentlig mening inte någon makt… Politiken är bara ett skuggspel. Numer går vinstintressen före både kravet på kvalitet och demokrati. Det är en naturlig följd av marknadsliberalismen. Å det som gör det så svårt att påverka är att politiker faktiskt står under de finansiella marknadernas kontroll. Det är givetvis inte speciellt demokratiskt…

  Tro mig, jag är inte emot vinstintressen i offentlig sektor om det används med förnuft Kruxet är att kvartalsrapport-hysterin motverkar långsiktighet och kvalitet, (i mitt tycke alltså). Det gäller både privat och offentlig sektor, men i min värld vore det rimligt att åtminstone skattefinansierade verksamheter återinvesterar vinsten i sin verksamhet för att göra den ännu bättre och mer effektiv… Ja, just för att verksamheten är skattefinansierad och därmed tillhör alla som betalar skatt… Jag tycker det är direkt stötande att skattepengar hamnar i skatteparadis på några enskilda konton. Givetvis en synnerligen god affärsidé för de som gynnas av det, men det sker på bekostnad av att folk inte vill betala skatt eller ha något som kallas det gemensamma, ett gemensamt samhälle… Å när vi inte längre har en demokrati, börjar folk på allvar tro att alla kan välja sin livssituation, tro att alla har samma valmöjligheter om de bara vill och lägger manken till. Lite positiv psykologi och allt löser sig. Jag tror dock inte det är så enkelt… Det är bara att snegla med blicken mot Grekland…

 5. Fotografen skriver:

  Och från det ena till det andra, du behåller 4:e platsen och knappar in på täten.

 6. kao skriver:

  Politiker idag är mest intresserade av sin egen plånbok, makt och bekvämlighet. De tycks helt ha missat att DE är till för OSS väljare. Inte tvärtom.

  Det är DE som ska serva oss.

  Det du skriver om är typiskt för ett samhälle där bara pengarna styr. Inget annat.

  Kao

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s