Vad är det som gör att stat/landsting/kommun ständigt misslyckas.

Vad är det med offentliga organistationer som gör att dom ständigt misslyckas med att driva något effektivt.

Pendlar ju hyfsat mycket med tåg och de veckor det inte är några problem är lätt räknade, en period så var det banne mig omöjligt att komma hem i tid.

Av någon konstig anledning så går tågen nästan alltid i tid på morgonen när jag ger mig iväg, något som jag personoligen tror på att det inte är så mycket trafik klockan fem på morgonen, att problemen helt enkelt inte har hunnit samla sig på hög än.

Ett av problemen är att ledningarna slits och därmed går av, med totalt kaos som följd. Nu råkar det vara så att ledningarna slits för att tågbolagen inte bytar den skena som har kontakt med ledningen lika ofta som förr, allt för att spara pengar. Följden är alltså att kostnaden flyttas till någon annan, dvs oss skattebetalare, både i tid och genom ökade kostnader för underhåll som betalas med våra skattepengar.

Min erfarenhet från den privata sektorn är att man ställer vissa krav på kunden, för att man skall få använda något så måste man uppfylla vissa krav, viss typ av maskiner osv, miljövänliga material osv, sköta underhåll osv. Men det är ett krav som man så fort det blir sköt av det offentliga ”glömmer” bort att ställa. För mig är det inte så svårt, skall man använda ”min” järnväg så måste man uppfylla vissa krav, gör man inte det så får man helt enkelt inte använda den.

Utredningar är något annat som det offentliga Sverige också är enormt intresserade av, såpass intresserade att man drar in på ”produktionspersonalen” och anställer fler som sysslar med utredningar om vad man borde göra om 10-20. Alternativt så anställer man fler folk för att tahand om alla krav på ersättning för att man inte levererat det man sålt.

Skånetrafiken är ett lysande exempel på detta. Man drabbas ständigt av förseningar, dels pga av att man inte fått alla tåg man beställt, trots detta så utökar man antalet avgångar, trots att vagnsparken inte klarar av att uppfylla den kapaciteten.

Trafikledningen har förlite personal, skall alla ha semester (något dom naturligtvis skall ha) så är man mer eller mindre ständigt underbemanade, lösningen är inte att anställa fler personer nu, utan att starta en utredning om hur det skall se ut om 10 år. Det riktigt komiska är att man in någon demokratisk yra har fått för sig att det är en bra ide att ta med folk från trafikledningen i den här utredningen, något som av en händelse medför att man är ännu mindre folk som måste sköta ett jobb man redan har problem med att hinna med.

 

Listan kan göras lång på problem med ledning och styrning av offentliga verksamheter, men det finns en del intressanta likheter med dom olika organistationerna.

 

/Herr S

 

 

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Vad är det som gör att stat/landsting/kommun ständigt misslyckas.

 1. kloktok skriver:

  Problemet med tågtrafiken uppkom när ansvaret för underhåll och trafik delades och vinstintresset i stället kom i fokus. När vinstintresset kommer i fokus kommer kvaliteten i andra hand. När ansvaret är delat skyller de olika ansvariga på varandra. Ingen blir ”problemägare” och det drabbar kunden, som även är skattebetalare… Kvalitet kostar, det är därför som lagen om offentlig upphandling finns så att okunniga politiker och tjänstemän kan välja en privat tågentreprenör som lockande nog erbjuder sig att bedriva trafik till en, till synes, billigare penning än vad statlig drift kan erbjuda… På något vis går det ju inte ihop… Inte om man vill ha kvalitet.

  Att tala klarspråk om läget gjorde ju Adelsson. ”SJ har varit en lekstuga för okunniga politiker de senaste tjugo åren”. Som med all offentlig verksamhet innebär det att okunniga politiker finns på fler ställen och beslutar om sådant de inte begriper. (sjukvård, skola, äldreomsorg är fler ställen som skattemedel går rakt ner i fickorna på privata aktörer, trots att de inte levererar kvalitet). Nä, politikerna och tjänstemännen är skrämmande dåliga på att ställa krav på leverantörerna vad gäller de offentliga upphandlingarna. Det blir oerhört dyrt i längden. För skattebetalarna och kunderna… Det är iaf min uppfattning.

  • herrsspekulerar skriver:

   Det stora problemet är att statliga eller fd statliga myndigheter inte klarar av att ställa krav. Krav som vilket större privat företag som helst skulle ställa.

   Jag förstår inte hur många statliga myndigheter kan vara så dåliga på upphandlingar som man är, det är för mig ofattbart att man bara låter det rulla på år efter år.

   Nu har jag iofs en del teorier kring det hela, en av dom är att organisationsbyggandet är viktigare än allt annat. Där facket har en stor del i det negativa som uppstår, där det blir viktigare med personligutveckling för medlemmarna än funktionen på det man gör.

   //Herr S

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s