Situationen i Malmö skrämmer mig.

Läser man några nyhter eller ser på nyheterna på tv så lär man inte vara helg omedveten om att Malmö har en del problem.

Situationen i Malmö skrämmer mig på många plan, dels så blir jag rädd när samhälls funktioner hotas av olika grupperingar, när brevbärare inte vågar jobba i vissa områden, när kollektivtrafiken störs av olika grupper, något som innebär att den arbetande ( ja alla som tar del av samhället) delen av befolkningen inte kan delta i samhället, påverkas negativt, drabbas ekonomiskt av vad enskilda skitstövlar sysslar med.

Att man som nu belönar dräggen med olika program retar mig något enormt, för man missar ju helt att belöna alla dom som vill vara en del av samhället och verkligen försöker göra sitt bästa.

Man belönar helt enkelt dåligt beteende.

Sen hör det ju till saken att jag överlag skrämms över hur många av dagens unga från socialt utsatta områden ser på sin egen roll, sitt eget ansvar. Dom ser helt enkelt inte sin egen del, allt är samhällets fel, allt är någon annans fel, det är svenskarnas fel att utlänningar inte får jobb, att man samtidigt skiter i skolan, inte sköter sig när man får praktikplats osv missar man helt. Ja det är vanligare med att vissa grupper missköter sig än andra, det är den verklighet jag upplever. Jag dömmer ingen på förhand, men när man ständigt upplever samma sak så blir det jävligt svårt att ge nästa kille/tjej en rättvis bedöming. För min del så tycker jag det är dags att snacka om individens ansvar inte bara samhället ansvar.

För övrigt så tycker jag det är riktigt intressant att tjejer med invandrar bakgrund är bra repecenterade på höga utbildningar, att dom ofta har höga betyg osv.

 

//Herr S

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

9 kommentarer till Situationen i Malmö skrämmer mig.

 1. Bokmalen skriver:

  Den skrämmer mig oxå och av samma anledning som dig. Jag tycker att det är dags att ställa krav. Det gäller samhället i stort och i smått av oss var och en. Jag upplever att kravlösheten sprider sig. Alla vet sin rätt men inte sina skyldigheter.

  Ja, det är positivt med invandrartjejerna. Hoppas bara att de får utnyttja sina kunskaper oxå.

  • herrsspekulerar skriver:

   Jag är väldigt övertygad om att dom får utnyttja sina kunskaper, att dom kan skapa sitt eget liv genom att dom har möjligheten att styra sitt eget liv, inte är ekonomiskt beroende av någon annan.

   //Herr S

 2. kloktok skriver:

  Nämen, krav får man väl inte ställa på någon? *ironi*
  Jupp, nog är det så att alltför många vet sina rättigheter men inte sina skyldigheter och därför inte tar ett eget ansvar…
  Av det jag hör och läser i press apropå Malmö, så verkar det onekligen vara stora problem när räddningstjänst och postbärare inte kan eller vågar utföra sitt arbete pga hot & våld… 😦
  Undrar just varför det har kunnat få gå så långt?

  • herrsspekulerar skriver:

   Krav är bara något man kan ställa på andra, inte något andra kan ställa på dig, det vet vilken liten skolunge som helst 🙂

   Det är verkligen ett problem när grundläggande samhällsfunktioner inte fungerar pga vad vissa individer anser sig ha rätt till att göra.

   //Herr S

 3. Islandsmamman skriver:

  Jag har ju en viss erfarenhet av livet som invandrare/invandrad.
  När vi bodde i Värmland hade Maken aldrig problem, han fick samma service som alla andra.
  När vi flyttade ner till Skåne gick det åt helvete. Det slutade med att jag fick sköta ALLA telefonkontakter med olika instanser för de ljög för honom, lät bli att ge upplysningar, var ohövliga o.s.v. För han hade brytning. Om han gick dit med sina blå ögon gick det däremot bra.

  Hur det är att växa upp utan att någonsin kunna uppvisa blå ögon eller bo där utan att ha en partner som talar ren svenska – det kan f*n inte vara roligt. Sånt skapar en djup ovilja och ett livsfarligt utanförskap. Problemen i Malmö har tyvärr en lång förhistoria och djupa rötter. 😦

  • herrsspekulerar skriver:

   Ditt svar är riktigt intressant. Du har helt rätt i att det finns en historik bakom det hela som man måste ta hänsyn till. Det som gör det hela riktigt intressant är att just Värmland och Skåne båda var starka Nazist fästen under sent 30-tal och tidigt 40-tal.

   En annan sak som gör det hela intressant är att jag i min yrkesroll upplever att toleransen för andra kulturer är väldigt hög, men att man däremot inte har speciellt hög tolerans för visst beteende. Sen är ju frågan om det beror på en generationsfråga (något det nog till stora delar gör) eller om det beror på kulturella skillnader (något det nog också gör, då byggbranschen i många länder är lågstatus och därmed låglön, medan det i Sverige är ganska högbetalt om än hyfsat låg status).

   Sen finns det en skillnad mellan Malmö och dom andra storstäderna, det finns en närmare koppling till övriga Europa, till övriga släktingar osv, där gamla band påverkar mer än vad det kanske gör i Stockholm eller Göteborg, just pågrund av närheten.

   Sen finns det sociala och ekonomiska skäll, men riktigt så enkelt tror jag inte det är alla gånger. En del av problemen ligger i kulturella skillnader, skillnader som det har tagit oss i Sverige 100 år att börja påverka.

   Det är inte helt enkelt att anpassa två eller fler system till ett som fungerar för alla. Men någonstanns känner jag att de grundläggande åsikter som vi jobbat fram dom 200 sista åren bör utgöra en grund till vad som gäller i Sverige.

   //Herr S

 4. Granit skriver:

  Alla såna här grejer är så sega, tar sån tid. Offermentalitet är ju lätt att köra med – och har ju alldeles för mycket grund dessutom (jag tänker tex på alla invandrade med högskoleutbildnig som tvingas köra buss eller taxi för att ingen anställer dem). Men att hota folk, bränna bilar och förstöra, och sen dagen efter klaga på att det är samhällets fel, det är ju ren feghet och ynkedom!

  Jäkligt kul om det är som du säger, att invandrartjejer börjar ta för sig i skolan, och lyckas bra. Det är sånt som behövs, för att på sikt ändra att det är såhär.

  • herrsspekulerar skriver:

   Fast jag upplever det som lite av en myt att högutbildade invandrare inte får jobb på sin egen nivå. Ja om dom uppfyller kraven dvs.
   Det finns ju ett par saker som försvårar, är deras utbildning relevant i Sverige, kan dom språket tillräckligt bra, är utbildningen kopplad till en faktiskt kunskap eller är den köpt. Nu tror jag inte att alla invandrare med högutbildning pratar dålig svenska eller har köpt sitt utbildningsbevis, men det innebär inte att problemet inte finns.

   Språket är ett stort problem, ett problem som faktiskt drabbar även svenskar, där läkare från andra länder inte kan tillräckligt bra svenska för att förklare diagnosen för sina patienter.

   Det är också intressant att läkare från östeuropa som fått intensiv kurs i svenska pratar bättre svenska än de läkare som har sin grund i mellanösteern och har spenderat fler år i Sverige.
   Nu kan det ju beror på att den utbildning man får i SFI är dålig, eller så beror det på att dom som väljer att flytta hit från östeuropa är mer motiverade osv…..men oavsett så är det intresant med skillnaderna och svaret på problemet ligger där i.

   Det är så, kolla in kursdeltagarna på högreutbildningar så skall du se en intressant trend.

   En stark grupp kommer att nå sina mål och dom är väldigt målmedvetna och kommer att förändra vår bild av omgivningen om några år.

   //Herr S

   • Granit skriver:

    Jo, jag tror nog också att språket är det stora problemet. Jag har själv träffat läkare som jag knappt förstår vad de säger, och barnen har flera lärare som inte förstår dem, och som barnen inte förstår. Och då är det ändå folk som bott i landet länge. Det verkar som man man/de kanske tycker att ”nu duger det” trots att de fortfarande inte kan säga en enda mening korrekt, och har dåligt uttal. Lärare från Ryssland, Tyskland är inte ett dugg bättre än de som kommer från typ mellanöstern i barnens skolas fall, i detta avseende.

    Det kanske är som du säger, att det till stor del är en myt. Och hur som helst, så inte gör klickarna i Malmö o Södertälje osv saken bättre för dem själva (vilket givetvis den stora massan invandrare också säkert är upprörda över, hur dessa klickar förstör för dem alla, långsiktigt).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s