En liten tanke bara.

Om jag får betalt för något som rör mig, borde det inte ringa en klocka när det helt plötsligt innebär att någon som står mig nära får betalt för samma sak, borde man inte tänka till då.

Framför allt så borde man tänka till i det rimliga när man själv är med och skapar regler för andra, regler som innebär att man inte kan göra just det man själv precis håller på och gör.

Antingen så förstår man inte vad det är för regler och lagar man stiftar eller så är man så verklighetsfrämmande att man i båda fallen inte borde ha ansvar för mina pengar.

 

//Herr S

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

11 kommentarer till En liten tanke bara.

 1. Henrico skriver:

  Jag har en teori.

  Politiker lider av allmän hybris. De har gått på idén om att det är de som skapar jobb, det är de som bygger välfärd, det är de som vet folkets bästa och DÄRFÖR tappar de kontakt med verkligheten.

  I och med denna hybris börjar de således innbilla sig att de har rätt till saker och ting som andra inte har för de är ju värda det. De gör ju ett sådan bra jobb.

  Så länge vi vanliga människor inte säger stopp och kräver större makt och ansvar åt oss själva kommer politikerna alltid att missbruka vårt förtroende.

  • herrsspekulerar skriver:

   Jag tror helt och hållet på din teori. Politiker och andra som inte skapat verksamhet själva tror att dom tillför mer än vad dom gör, att det är tack vare dom allt fungerar.

   Samma hybris gäller ju företagsledare som inte varit med och skapat företaget utan bara förvaltar vad andra har skapat.

   Det är nog dags att sätta stopp för vansinnet nu för det börjar bli skrämmande.

   //Herr S

 2. Henrico skriver:

  Japp, samma hybris gäller direktörer som gör karriärer utan att en enda gång ha riskerat sina egna pengar. Det enda de brukar riskera är sina egna bonusavtal.

  Vi måste sätta stopp, men jag undrar hur?

  • herrsspekulerar skriver:

   Frågan är ju om dom verkligen riskerar sina egna bonusavtal, det brukar ju vara upplagt så att dom kan påverka det hela med manövrar som inte ändrar verkligeheten men som ändrar siffrorna radikalt.

   Ja det är verkligen en intressant att ställa sig frågan hur vi stoppar det hela. Personligen så blir jag allt mer övertygad om att det måste regleras på ett eller annat sätt. Jag ser inte det rimliga i att enskilda privatpersoner skall bli offantligt rika på vad andra skapar, är helt övertygad om att en enskild person inte kan skapa så mycket värde som dom påstår, dock så är jag väldigt övertygad om att enskilda personer i styrande position kan förstöra enormt mycket utan att behöva ta ansvar för det.

 3. Andromeda skriver:

  Jag kan inte annat än hålla med dig…

 4. Henrico skriver:

  När det kommer till bonusar och helt orimliga löner inom den privata sektorn är det först och främst en ägarfråga. Jag vill i alla fall inte leva i ett samhälle som inte respekterar äganderätten.

  Problemet är att det blivit ett samhälle där vi har så många ”ansiktslösa” ägare. Det är inte människor av kött och blod utan stiftelser, fonder, institut, etc där de som bestämmer inte heller har skapat något. Jag blir så förbannad på hur Sossarna betedde sig på 70-80 talet emot exempelvis Kamprad, bröderna Rausing etc. Det plus det där maktfullkompliga försöket med löntagarfonder där LO skulle ta över hela den privata sektorn. Där kan man snacka om hybris.

  Det jag tycker sämst med Moderaterna till exempel är inte att de generellt vill sänka skattetrycket för det tycker jag är bra då det ger mer makt åt den enskilda arbetaren att själv välja sin egen väg, utan att de är lite för lierade med storfinansen. Visserligen är/var Sossarna det också, liksom Facken och Arbetsgivarorganisationerna.

  Du vet väl om att Sverige har skitmånga småföretag, ganska bra ställt med stora företag men uruselt ställt med mellanstora företag. Det är som om systemet är helt och hållet anpassat för storföretag och därför växer väldigt få småföretagare till att bli medelstora företag.

  Ja ja, nu fick jagskriva av mig lite och jag kom på att jag vill fråga dig vad du tycker om äganderätten?

  • herrsspekulerar skriver:

   Vad privata företag gör med sina pengar är upp till dom, vill dom spendera det på bonusar så får dom väl göra det. Dock så sätts ju systemet ur spel när det är en ägare som inte ser till företagets framtid utan bara ser till korta aktieutdelninger och inte till tillväxt och framtida vinster.

   Jag är medveten om den enorma brist Sverige har på medelstora företag, det som utgör grunden för Tysklands ekonomi. Dessutom så blir jo olika samhällen inte lika känsliga om man har flera medelstora företag istället för ett stort som förser befolkningen med jobb.

   Fast för att återgå till frågan. Är det verkligen en fråga för ägaren allena om ägaren inte är kompetent nog att styra företaget, för att det skall bli en fråga för ägaren allena så förutsätter det ju att vi som samhälle inte går in och stöttar ägaren när dom gjort ett felaktigt beslut, det kräver ju att dom tar konsekvenserna själva och inte låter oss skattebetalare stå för kostnaden. Den dagen man tar ansvaret fullt ut så är det helt ok för mig att man spenderar pengarna som man vill, fram till dess så vill jag nog ha lite att säga till om hur mina pengar används.

   //Herr S

 5. kloktok skriver:

  Jamen, det gäller ju inte om du är politiker! Då gäller ju inte samma lagar för dig som för andra vanliga dödliga… Å det är ju intressant att riksdagen, som är folkvald av oss röstberättigade, har beslutat att det ska vara så och kalla det för demokrati!
  Jag tror att vissa, läs politiker och andra makthavare i samhället, helt har tappat verklighetsförankringen…

 6. Henrico skriver:

  Sedan kan jag ändå inte låta bli att tycka att företagare, riskkapitalister, fonder etc är i alla fall bättre än politiker.

  Varför, jo de försöker ju i alla fall skapa välstånd, om än kortsiktigt ibland, politiker å andra sidan inbillar sig att de bidrar till samhällsutvecklingen genom att prata, kast skit på meningsmotståndare, hyckla, ljuga och dölja samtidigt som de vill och försöker framställa sig själv som bättre bara för att det har talets gåva. Dessutom gör politiker alltid skillnad på folk och folk i sin strävan efter makt. Det är en av de absolut värsta egenskap de har enligt mig. Jag blir skogstokig då. Eller lite arg kanske jag skall skriva. 🙂

  Du snackar om reglering av företag, då tycker jag det är mycket viktigare med reglering av politiker. He he, det skulle vara krav på minst 10 års yreksutövande samt att de inte skulle få vara i riksdagen längre än typ 12 år eller nåfot sådant. Och absolut ingen livslång pension efter politisk arbete.

 7. kloktok skriver:

  Hmm, apropå regleringen av politiker så kanske det inte är en slump att så många fd. politiker går över till näringslivet?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s