En del saker förstår jag helt enkelt inte.

Ja det finns iofs rätt så mycket jag inte förstår, men just dom här sakerna tycker jag är lite märkliga.

 

ROT avdraget kom till för att stimulera byggbranschen så att arbetslösheten bland byggnadsarbetare skulle minska, så långt hänger jag med. Ett avdrag som är helt ok för socialdemokraterna tidigare, numera verkar man iofs vara lite vilsen i vad man tycker.  Men oavsett så har avdraget bara varit möjligt för dom som äger sin egen fastighet, dvs husägare, dvs någon form av medelklass.

RUT är också en åtgärd som man motiverade med att det skulle skapa jobb för grupper som inte hade tillgång till jobb, så långt är jag med, men sen visar det sig att man måste tjäna en viss summa för att kunna göra avdraget, dvs det är inte tillgängligt för alla, såvida du inte tillhör någon form av medelklass, där tycks sossarna och borgarna vara överrens, smörj medelklassen lagom mycket.

Vi har ett jobbskatteavdrag, något som sossarna tycker är fel, då det tydligen är orättvist.  Från början handlade det precis som i rut och rot om att skapa fler jobb, öka motivationen för lagliga jobb.

Nu kommer vi till det jag verkligen inte förstår, diskussionen handlar inte längre om att avdraget skapar jobb eller ej, numera handlar det om vem som har rätt till avdraget,  dvs vem som har  rätt till skattelättnader.  Pensionärerna skall ha rätt till samma avdrag på skatten som dom som jobbar, trots att dom knappast kommer att återgå till arbetsmarknaden, för jobbskatteavdraget var ju till för det, inte för att sänka skatten. Ja det är ju så diskussionen var från början, sen kan man ju iofs diskutera den saken.

RUT skall också försvinna, såvida man inte råkar ha barn, är pensionär, men är man ung och gör sig en karriär och är påväg att bilda familj skall man inte få ha hjälp med städningen, ja inte om Juholt får vara med och bestämma, eller så är det just det han inte får.

ROT som skapades för att minska arbetslösheten bland arbetskraften i byggbranschen används nu när man gör en pool i sitt sommarhus i Frankrike, dvs det minskar knappast arbetslösheten i Sverige, i en bransch som har ont om folk förövrigt, dvs det saknas folk och stimulansprogram av den typen behövs knappast.

 

Det som var en sak från början tenderar till att bli något helt annat efter ett tag, jag förstår fortfarande inte hur detta går till, hur man missar själva poängen med saker, antingen missar man det från början eller så missar man början när man hittar en ny poäng.

För övrigt så har jag upptäckt att musik idag är fan så mycket bättre än när jag var ung.

 

//Herr S

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

14 kommentarer till En del saker förstår jag helt enkelt inte.

 1. starkskör skriver:

  jadu…. det där med ROT är ett enda virrvarr (är lika lite insatt i RUT, även om jag vill ha en egen RUT hemma hos mig… endast för städning och matlagning)… Mamma och hennes karl utnyttjade ROT efter takbyte på sitt hus (de är inte en medelklass… total inkomst tillsammans efter skatt ca 12.000 kr/ mån… sjukpensionär och pensionär)… och åkte på en fet skattesmäll på nåt sätt bara pga det. Minns inte detaljerna exakt nu… annat än att de hade för lite inkomst för att det skulle gynna dem.

  Jag tror att det där med att det skulle öka jobbchanser bara var ett sätt att dölja att det bara var en viss ”klass” som skulle kunna tjäna på att utnyttja ROT och RUT. Hur de än vrider och vänder på såna här saker så verkar utgången alltid vara att de som behöver få tjäna på sånt inte kan göra det… och de som tjänar på det är såna som har råd att inte behöva göra det….

  • herrsspekulerar skriver:

   Det är ju just det att du måste ha en viss inkomst för att kunna göra avdraget, dvs då måst tjäna så mycket att det finns något at tgöra avdrag på. Då ROT jobb ofta innebär stora kostnader så innebär det ju att man måste ha en hyfsat bra inkomst för att det skall fungera.

   Nu tror jag iofs RUT skapar fler jobb, men resonemanget man använder är jag inte lika imponerad över.

   Sen förstår jag inte varför man är emot RUT, eller snarare den typen av tjänster som erbjuds, det tycks ofta handla omatt man skall göra allt det jobbet själv,.att det är fult att lämna bort det jobbet till någon annan. Det är ju massor av andra jobb som vi betalar för att få gjort, bilen lämnar vi bort för att få fixad, väldigt många betalar för att få däcken bytade, osv. Det blir för mig lite löjligt att vara emot något bara för att det påminner om gamla klass Sverige när vi i andra sammanhang köper oss fria från saker som vi tycker är tråkiga, tar tid från vårt vardags liv.

 2. Henrico skriver:

  Jag är inte ett dugg förvånad för det ligger i Socialdemokraters intresse att påstå att det inte finns ett samband mellan skattenivåer och utbudet av jobb. Det var ju Bosse Ringholm som sade det rätt ut, men däremot tror Sossar att folk slutar röka eller dricka om man höjer dessa skatter.

  Att alliansen är fega och inte ger alla området motsvarande ROT och RUT är för mig en gåta, i alla fall om man vill få fart på jobben.

  Sedan tycker jag det här tjatet om att vem som tjänar på ROT och RUT är hur konstig som helst. Om en person som betalat 500 000 om året i skatt nyttjar ROT, d.v.s får göra avdrag för 50 000 om året skall man jämföra det med om en person som betalar exempelvis 200 000 i skatt om året.

  Vem av dem får göra det största relativa skatteavdraget? 🙂
  Jo den som tjänar minst. De som argumenterar om att det skulle vara orättvist vet inte vad de snackar utan det är troligen ren avundsjuka.

  • herrsspekulerar skriver:

   Sossarna är fast i sin retorik så dom har glömt kopplingen till verkligheten, något som tyvär verkar drabba högern nu också, att retoriken blir viktigare än faktiskt resultat av åtgärderna.

   Personligen så tror jag ROT har gjort sitt, det finns betydligt bättre sätt att stimulera underhåll och tillbyggnad av bostäder än ROT. Priserna på materiall borde kunnas sänkas enormt, den stora kostnaden ligger ju faktiskt där och inte i själva tjänsten.

 3. Henrico skriver:

  Glömde, sedan kan man ju faktiskt diskutera om ROT behövs längre?

  Det visar sig nu att priserna på RIT-tjänster stiger ganska kraftigt och branchens förklaring är att det är ett resultat av utbud/efterfrågan. D.v.s marknaden fungerar helt ok, och då tycker jag väl att man kunde slopa det?

  Eller är detta bara ett bevis på att det faktiskt fungerar med skattelättnader? 🙂

  • herrsspekulerar skriver:

   Nu kan jag iofs tycka att det är onödigt att gå vägen via avdrag, borde det inte vara bättre att ha lägre kostnad från början och slippa den administrativa kostnaden som avdrag innebär.

   Överlag så har jag åsikten att vi borde se hur våra skattepengar används inte om vi skall ha in mer eller mindre pengar. Är ganska övertygad om att vi kan få ut bättre tjänster av samhället med befintliga pengar, bättre sjukvård, bättre skola osv. Industrin lyckas bli effektivare år efter år, offentligsektor tycks lösa alla problem med begäran om mer pengar, inte att lösa uppgiften bättre, tvärtom så tycks man lägga enormt mycket pengar på att bygga upp en verksamhet som inte har kärnverksamheten att göra, något som mer handlar om personers personliga utveckling än om verksamhetens behov.

 4. Henrico skriver:

  Håller med om priserna på material och jag tror det är ett resultat av gammla försyndelser. Det finns säkert en massa subventioner eller för dålig konkurrens på den sidan.

  Kanske skall man införa MUT-avdrag. M står för material och inget annat. 🙂

 5. herrsspekulerar skriver:

  Det finns sjuka subventioner, visst är det rimligt att företag får lite rabatt när man handlar stor volymer, men när den rabatten är uppemot 70% så kan man ju börja undra vilka överpris man betalar som privatperson.

 6. kloktok skriver:

  He, he…
  Det finns en hel del som inte jag förstår heller. Arbetslinjen?
  Jag skulle gärna vilja se statistik på hur många jobb som skapats i arbetslinjens namn och hur många människor som hamnat utanför diverse trygghetssystem sedan arbetslinjen infördes. Det är bara ett krux, det finns ingen uppföljning av det hela! Å det tycker jag är riktigt dåligt…
  I övrigt så har vi sossarna att tacka för det ”orättvisa” samhället! Deras envetenhet att behandla alla invånare lika (ifråga om olika bidragsformer exempelvis) har resulterat i att vissa är mer lika/rika än andra…

  Nähä! Vad har du hittat för musik som kan vara så mycket bättre än du var ung? INte Idol väl?!!! *nu blev jag orolig* 😉

  Fridens liljor

  • herrsspekulerar skriver:

   Det finns massor av saker som verkar helt vansinnigt om man tittar närmare på det, att påstå något bara för att stödja sin egen åsikt utan att undersöka saken närmare är en av dom saker som är vansinnigt.

   Idol tittar jag inte på, så har ingen aning om där visas någon bra musik, dock är nätet och tuben fylld av massor av bra musik.

 7. Henrico skriver:

  Du skriver att det borde vara bättre med lägre kostnader från början.
  Det tycker jag också. Det som påverkar priser är ju utbud och efterfrågan samt skattenivåer. Det enda som politiker kan påverka är skatterna. Höjda skatter ger defintivt högre priser.

  Jag håller också med om och känner mig väldigt less på politiker som bara snackar om högre respektive lägre skatter och inte vad vi faktiskt får ut av det vi betalar i dag. Jag tror helt enkelt att allt som räknas in i vår välfärd har vuxit så stort att våra politiker helt enkelt inte har koll på läget. Det är därför det skall skäras i de stora försäkringssystemen när det måste sparas, det är ju där man kan göra skillnad. I stället borde våra politiker kika på listan nedanför. De kanske kan dra ett streck eller två över alla myndigheter som vi har? 🙂

  Fast, det misstänker jag de inte vill får vad skall de då syssla med när de slutat sin gärning som aktiv politiker. Det verkar inte räcka att de har alla dessa förmåner, suck.

  Herr S, kan du se några myndigehter som du tycker verkar skumma i listan nedan? 🙂

  Här är alla de svenska myndigheterna, enligt Ekonomistyrningsverket 2004:
  Affärsverket Statens järnvägar
  Affärsverket svenska kraftnät
  Allmänna reklamationsnämnden
  Arbetsdomstolen
  Arbetsgivarverket
  Arbetslivsinstitutet
  Arbetsmarknadsverket
  Arbetsmiljöverket
  Arbetarskyddsstyrelsen och Yrkesinspektionen
  Arkitekturmuseet
  Avvecklingsmyndigheten för Centrala försöksdjursnämnden
  Avvecklingsmyndigheten för Riksrevisionsverket
  Banverket
  Barnombudsmannen
  Blekinge tekniska högskola
  Bokföringsnämnden
  Bolagsverket
  Boverket
  Brottsförebyggande rådet
  Brottsoffermyndigheten
  Centrala etikprövningsnämnden
  Centrala studiestödsnämnden
  Danshögskolan
  Datainspektionen
  Delegationen för stöd till vissa kommuner med bostadsåtaganden
  Djurskyddsmyndigheten
  Domstolsverket
  Dramatiska Ekobrottsmyndigheten
  Ekonomistyrningsverket
  Expertgruppen för EU-frågor
  Exportkreditnämnden
  Finansinspektionen
  Fiskeriverket
  Folke Bernadotteakademin
  Forskningsrådet för arbetsliv och socialvetenskap
  Forskningsrådet för miljö, areella näringar och samhällsbyggande
  Fortifikationsverket
  Forum för levande historia
  Försvarets materielverk
  Försvarets radioanstalt
  Försvarshögskolan
  Försvarsmakten
  Gentekniknämnden
  Glesbygdsverket
  Granskningsnämnden för radio och TV
  Göteborgs universitet
  Handelsflottans kultur- och fritidsråd
  Handikappombudsmannen
  Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd
  Högskolan Dalarna
  Högskolan i Borås
  Högskolan i Gävle
  Högskolan i Halmstad
  Högskolan i Kalmar
  Högskolan i Skövde
  Högskolan i Trollhättan/Uddevalla
  Högskolan Kristianstad
  Högskolan på Gotland
  Högskoleverket
  Idrottshögskolan i Stockholm
  Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen
  Inspektionen för strategiska produkter
  Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering
  Institutet för psykosocial medicin
  Institutet för rymdfysik
  Institutet för tillväxtpolitiska studier
  Statens institut för regionalforskning
  Insättningsgarantinämnden
  Integrationsverket
  Internationella programkontoret för utbildningsområdet
  Justitiekanslern
  Jämställdhetsombudsmannen
  Järnvägsstyrelsen
  Kammarkollegiet
  Karlstads universitet
  Karolinska institutet
  Kemikalieinspektionen
  Kommerskollegium
  Kommittén för avveckling av Överstyrelsen för civil beredskap
  Konjunkturinstitutet
  Konkurrensverket
  Konstfack
  Konstnärsnämnden
  Konsumentverket
  Kriminalvårdsstyrelsen
  Krisberedskapsmyndigheten
  Kungl. biblioteket
  Kungl. Konsthögskolan
  Kungl. Musikhögskolan i Stockholm
  Kungl. Slottsstaten
  Kungl. Tekniska högskolan
  Kustbevakningen
  Kärnavfallsfondens styrelse
  Lantmäteriverket
  Linköpings universitet
  Livrustkammaren/Skoklosters slott/ Hallwylska museet
  Livsmedelsekonomiska institutet
  Livsmedelsverket
  Lotteriinspektionen
  Luftfartsverket
  Luleå tekniska universitet
  Lunds universitet
  Läkemedelsförmånsnämnden
  Läkemedelsverket
  Länsstyrelsen i Blekinge län
  Länsstyrelsen i Dalarnas län
  Länsstyrelsen i Gotlands län
  Länsstyrelsen i Gävleborgs län
  Länsstyrelsen i Hallands
  Länsstyrelsen i Jämtlands län
  Länsstyrelsen i Jönköpings län
  Länsstyrelsen i Kalmar län
  Länsstyrelsen i Kronobergs län
  Länsstyrelsen i Norrbottens län
  Länsstyrelsen i Skåne län
  Länsstyrelsen i Stockholms län
  Länsstyrelsen i Södermanlands län
  Länsstyrelsen i Uppsala län
  Länsstyrelsen i Värmlands län
  Länsstyrelsen i Västerbottens län
  Länsstyrelsen i Västernorrlands län
  Länsstyrelsen i Västmanlands län
  Länsstyrelsen i Västra Götalands län
  Länsstyrelsen i Örebro län
  Länsstyrelsen i Östergötlands län
  Lärarhögskolan i Stockholm
  Malmö Högskola
  Marknadsdomstolen
  Medlingsinstitutet
  Migrationsverket
  Mitthögskolan
  Moderna Museet
  Myndigheten för kvalificerad yrkesutbildning
  Myndigheten för skolutveckling
  Myndigheten för Sveriges nätuniversitet
  Myndigheten för utländska investeringar i Sverige
  Mälardalens högskola
  Nationalmuseum med Prins Eugens Waldemarsudde
  Nationellt centrum för flexibelt lärande
  Naturhistoriska riksmuseet
  Naturvårdsverket
  Nordiska Afrikainstitutet
  Nämnden för offentlig upphandling
  Ombudsmannen mot diskriminering på grund av sexuell läggning
  Ombudsmannen mot etnisk diskriminering
  Operahögskolan i Stockholm
  Patent- och registreringsverket
  Patentbesvärsrätten
  Polarforskningssekretariatet
  Polisväsendet
  Post- och telestyrelsen
  Premiepensionsmyndigheten
  Presstödsnämnden
  Radio- och TV- verket
  Regeringskansliet
  Regionala etikprövningsnämnden i Göteborg
  Regionala etikprövningsnämnden i Linköping
  Regionala etikprövningsnämnden i Lund
  Regionala etikprövningsnämnden i Stockholm
  Regionala etikprövningsnämnden i Umeå
  Regionala etikprövningsnämnden i Uppsala
  Revisorsnämnden
  Riksantikvarieämbetet
  Riksarkivet
  Riksdagens ombudsmän
  Riksdagsförvaltningen
  Riksförsäkringsverket
  Riksgäldskontoret
  Riksrevisionen
  Rikstrafiken
  Riksutställningar
  Riksåklagaren
  Rymdstyrelsen
  Rådet för Europeiska socialfonden i Sverige
  Rådet för forsknings- och utvecklingssamarbete inom EU
  Rättsmedicinalverket
  Samarbetsnämnden för statsbidrag till trossamfund
  Sameskolstyrelsen
  Sametinget
  Sjöfartsverket
  Skatteverket
  Riksskatteverket
  Skogsstyrelsen
  Smittskyddsinstitutet
  Socialstyrelsen
  Specialpedagogiska institutet
  Specialskolemyndigheten
  Språk- och folkminnesinstitutet
  Statens beredning för medicinsk
  Statens biografbyrå
  Statens bostadskreditnämnd
  Statens bostadsnämnd
  Statens energimyndighet
  Statens fastighetsverk
  Statens folkhälsoinstitut
  Statens försvarshistoriska museer
  Statens geotekniska institut
  Statens haverikommission
  Statens historiska museer
  Statens institut för ekologisk hållbarhet
  Statens institut för kommunikationsanalys
  Statens institut för särskilt utbildningsstöd
  Statens institutionsstyrelse
  Statens jordbruksverk
  Statens konstråd
  Statens kulturråd
  Statens kvalitets- och kompetensråd
  Statens kärnkraftinspektion
  Statens ljud- och bildarkiv
  Statens maritima museer
  Statens museer för världskultur
  Statens musiksamlingar
  Statens nämnd för internationella adoptionsfrågor
  Statens pensionsverk
  Statens räddningsverk
  Statens skolverk
  Statens strålskyddsinstitut
  Statens utsädeskontroll
  Statens VA-nämnd
  Statens veterinärmedicinska anstalt
  Statens väg- och transportforskningsinstitut
  Statens växtsortnämnd
  Statistiska centralbyrån
  Statskontoret
  Stockholms universitet
  Styrelsen för ackreditering och teknisk kontroll
  Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete
  Styrelsen för psykologiskt försvar
  Svenska institutet
  Svenskt biografiskt lexikon
  Sveriges geologiska undersökning
  Sveriges lantbruksuniversitet
  Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut
  Säkerhetspolisen
  Södertörns högskola
  Talboks- och punktskriftsbiblioteket
  Teaterhögskolan i Stockholm
  Totalförsvarets forskningsinstitut
  Totalförsvarets pliktverk
  Tullverket
  Turistdelegationen
  Umeå universitet
  Ungdomsstyrelsen
  Uppsala universitet
  Utlänningsnämnden
  Valideringsdelegationen
  Valmyndigheten
  Verket för högskoleservice
  Verket för innovationssystem
  Verket för näringslivsutveckling
  Vetenskapsrådet
  Vägverket
  Växjö universitet
  Örebro universitet
  Överklagandenämnden för studiestöd
  Överklagandenämnden för totalförsvaret

 8. life is crystal clear skriver:

  Nu lägger jag av.
  Det är synd men så är det.
  Hoppas du har det bra, du var en kul kille att läsa.
  /Annie – Life is crystalclear

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s