Likriktning

All musik för ungarna låter likadant, alla tv program följer samma mall osv, allt är lika oavsett om det är producerat i Sverige, US eller någon plats.

 

Är så fruktansvärt trött på att alla skall ha samma smak, tycka samma sak. Dessutom så skrämmer det mig, att det blir allt svårare att vara sig själv, samtidigt som det ligger allt mer fokus på att man skall vara unik.

Det är kanske inte så konstigt att barn/ungdomar idag är stressade och har svårt att hitta sin plats här i livet.

//Herr S

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

18 kommentarer till Likriktning

 1. Britta skriver:

  Intressant att du skriver det här, för det var lite av handligen i föredraget jag var på igår. Det här med att vi buntas ihop i olika typer, istället för att betraktas som individer, men att personligheten egentligen är det som skiljer oss åt, inte det som gör oss lika. Jag tycker oftas människor som sticker ut lite är de intressantaste personerna. Med att sticka ut menar jag inte att man syns och hörs överallt, utan att man har en egen personlig stil och går sin egen väg…

  • herrsspekulerar skriver:

   Det var ju lite komiskt att du var på ett föredrag med just det temat som intresserar mig just nu. Innebär det att jag bara är ännu en i en grupp som inte har någon egen tanke 🙂

   Lite mer seriöst så upplever jag verkligen att vi idag ses som en del av ett kollektiv istället för den vi är, att vi inte tillåts vara unika utan måste vara ”unika” utifrån en fastställd mall.

   Individer som sticker ut från mängden är ofta intressanta även om det ibland kan bli för mycket av den varan också.

   • Britta skriver:

    Typen ”unik” har alltså en färdig mall:-) Men jag tycker vi kan ta oss rätten att vara unika på det sätt vi själva vill. Eller bara få vara sig själv utan att visa upp en bild av vem man är – ”flexibel, stresstålig och projektorienterad”:-)

 2. golfnerden skriver:

  Intressant inlägg.
  Undrar om det inte hänger ihop med orostider? Att folk har ett behov att tillhöra någon gruppering när omvärlden skakar?

  Nackdelen som jag ser det, det jag retar mig allra mest på, är den stigande moralpaniken som brer ut sig i samhället.

  Som exempel, i kväll har jag kikat på ”Extreme Home Makeover”, ett program vars idé aldrig har importerats till Sverige? Man undrar ju varför för där kan man verkligen se den goda sidan hos människan.

  I Sverige har vi i stället program som ”Ung & Bortskämd”, som enbart syftade till att de äldre skall kunna sitta och förfasa och gotta sig över ungdomars problem att komma in i vuxensamhället och arbetsmarknaden.

  Vi kikar på ”Lyxfällan” och gottar oss åt när vanliga människor hamnar i ekonomiska problem.

  Min slutsats är att vi verkar ha en omättligt aptit på att gotta oss åt andras elände och att moralisera över andra, gärna mot folk som har det svårt.

  • herrsspekulerar skriver:

   Jo det ligger nog mycket i att folk känner ett behov att tillhöra en grupp när omvärlden är orolig, fast samtidigt så tycker jag nog att många unga helt verkar sakna en uppfattning om just omvärlden så då faller ju den teorin lite.

   Ja moralpaniken verkar vara på stark frammarsch i dagens samhälle, något jag tycker är lite komiskt, då man i dagens samhälle i mångt och mycket verkar utgå från sig själv i allt, inte se anledningen till att anpassa sig till andra, att man då missar att se samband, där respekt för andra är en viktig del i ett samhälle där man skall kunna göra vad man själv vill.

   På det personliga planet så måste jag säga att jag får allt mindre saker som verkligen upprör mig, ja kring hur andra väljer att leva sina liv, åsikter finns det gott om att bli upprörd över.

   Ja att förfasa sig över andras dåliga liv är något vi verkar bli allt bättre på i Sverige, där man hellre förfasar sig över andras val än att själv göra egna val.

 3. ninapinas skriver:

  Men är det inte alltid så att vi buntas ihop?
  I olika grupperingar.
  Förmodligen enklare och framförallt mycket billigare (i min värld iaf)

  • herrsspekulerar skriver:

   Jo någon form av gruppering tillhör vi ju mer eller mindre alla, det lär nog vara så att dom allra flesta av oss tillhör flera olika grupperingar. Det jag upplever är att det finns allt mindre att välja mellan, att det finns en paradox i att vi har fler möjligheter än någonsin men samtidigt verkar vi göra allt mindre egna val, låter andra göra valen åt oss.

 4. Fotografen skriver:

  Du slutar på 4:e plats i bildtävlingen. Se sammanställningen i min blogg.

 5. Andromeda skriver:

  Dessutom finns det liksom inte plats för människor som är ”annorlunda” i vårt samhälle. Det är verkligen en trist utveckling…

 6. kloktok skriver:

  Likriktningen är oerhört trist i mitt tycke… Men jag tror faktiskt flertalet människor blir alltmer intoleranta mot det som är olika och sticker ut… det som verkligen är individuellt i vår individuella kultur. 😉 Ganska skumt…
  Ungdomar är ju inne i ett identitetssökande och upptar sin tid med att passa in nå’n stans, vara lika andra, duga…

  Fridens liljor

 7. Bokmalen skriver:

  Hade precis varit inne hos Britta och läst om föreläsningen och så hamnar jag här och vad ser jag då.

  För mig känns det som om att om människor sticker ut utanför mallen så vill man genast sätta en diagnos på dem. Är det för deras skull eller för vår skull (vi utan diagnos – just nu i alla fall)? För att det är bara då som vi kan umgås med dem. Ja ja, du vet att han/hon har ju den eller den diagnosen.

  Jag har träffat så oändligt många olika människor i mitt liv och jag måste då säga att det är de som betraktas som ”annorlunda” som berikat mitt liv mest.

  Är det så att vi blir mer och mer trångsynta i vårt sätt att betrakta omvärlden?

 8. Lindalou skriver:

  Jag tycker också det är för tråkigt att det ska vara så svårt att vara sig själv och bli accepterad. Många ungdomar som klär sig annorlunda eller som kanske har kroppssmycken och tatueringar ses som minst kriminella eller Wt fast de förmodligen är finast i stan inuti. Ge människan en chans innan den döms ut. Men det är som Golfis säger, det verkar vara mer intressant att förfasa sig och se ner på folk..

 9. life is crystal clear skriver:

  Jag brukar bara läsa sånt jag tycker är intresserad av…för att just bli som du är rädd för.

  Svar:
  Tänk att få åka utomlands med jobbet helt gratis. Jo, jag vill ha jobbet och jag har inga som helst problem att få jobba för det.

 10. life is crystal clear skriver:

  Kramar för att du är kvar. Vi håller av varandra…för vi tycker lika – Inte lätt att vara utan för AB.

 11. Bravadkvinnan skriver:

  Jag kan inte göra annat än hålla med dig i den här frågan!
  Trist när allting går ut på hur vi ser ut och ska bete oss i samhället samtidigt som fler o fler människor blir hemlösa, tar livet av sig o.s.v…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s